"You will get there when you are meant to get there and not one moment sooner...so relax, breathe and be patient."

tiistai 27. tammikuuta 2015

The Juno "Blizzard"

Tervehdykset "historiallisen lumimyrskyn" keskeltä 

Viikonloppuna se alkoi; kauhea mediamyllerrys tulevan Juno-lumimyrskyn ympärillä. Ulkomaalaiset ystäväni sekosivat sosiaalisessa mediassa ja Facebook oli täynnä "apua, me kuollaan" - päivityksiä. Alkuviikolle USA:n koillisosaan luvattiin kovaa lumimyrskyä ja en pystynyt ajattelemaan muuta kuin The Day After Tomorrow - elokuvaa ja sitä lumikaaosta. Ei kai sitä muuten tällaista paniikkia ihmisissä lietsottaisi? Pysyin rauhallisena ja nauroin vain koko ajatukselle lumimyrskystä. "Bring it on, Juno!"

Maanantaina aamusta koulumatkalla alkoi jo vähän satamaan lunta, mutta se muuttui äkkiä loskaksi. Kesken koulupäivän (kolmen aikaan iltapäivällä) kahden loppukokeen jälkeen meille tultiin kertomaan, että junia aletaan sulkemaan joten myös koulu sulkee ovensa loppupäiväksi. Näkymä siinä vaiheessa koulun ikkunasta oli tällainen;


En pystynyt kuin naurahtamaan ja suuntamaan kohti kotia. Jo linjan ensimmäisellä pysäkillä (jossa olen yleensä melkein ainoa joka nousee kyytiin) juna täyttyi kokonaan. Wall Streetin ihmisetkin lähtivät kotiin piiloon lunta.


Junat olivat tietysti tupaten täynnä, seisoin puolisen tuntia junassa naama ikkunassa kiinni kun kaikki tunkivat kyytiin yhtä aikaa. Valitettavasti sain myös todistaa paria tappelua ja sanaharkkaa ihmisten paniikin takia. Omalle pysäkille päästyäni menin käymään ruokakaupassa sillä hekin sulkivat ovensa myrskyn varalta. Voitte vain kuvitella mikä ruuhka siellä oli puolityhjien hyllyjen kera. Käsittämätöntä.

Koulusta lähtiessämme iltapäivällä meille sanottiin vielä, että tiistaina olisi normaali koulupäivä mutta kotiin saavuttuani koulumme nettisivuilla luki että tiistaina kaikkien tulisi pysyä kotona, koko kaupunki (joka ei ikinä nuku) suljetaan. Eli ei tiistain loppukokeita eikä koulua muutenkaan! En tiedä pitikö siinä vaiheessa itkeä vai nauraa, Suomessa, varsinkaan Lapissa ei ikinä suljettais koulua pienen lumipyryn tai pakkasen takia!


Alla kotimatkani varrelta otetut kuvat. Parin tunnin aikana oli satanut n. 10cm lunta ja ihmiset eivät tienneet miten päin olla.


Illalla kännykköihimme ilmestyi automaattinen varoitusviesti ettei henkilöautot saisi enää ajaa iltayhdentoista jälkeen. Junaliikenne pysäytettiin myös samaan aikaan. Koko kaupunki pysähtyi yöksi. Vastaava on tapahtunut viimeksi Sandy-myrskyn aikana muutama vuosi taaksepäin.


Vietimme siis rauhallisen koti-illan katsoen Revengeä ja popcornia napostellen. 


* * * * *


Tiistaiaamuna heräsin vaistomaisesti jo kahdeksan aikaan ja kurkistin tietysti heti mitä verhon takaa näkyy. Pettymys. Olin odottanut metrin lumikasaa, mutta takapihalla olikin vaivaiset 20cm lunta. Tämän takia meillä peruttiin koulupäivä.

Ymmärrän tietysti tilanteen vakavuuden. Tässä suurkaupungissa ei ole kellään talvirenkaita ja jotkut junat kulkevat maan päällä joten junaradoilla saattaa olla lunta. Lisäksi maassa, jossa haastetaan oikeuteen melkein joka asiasta, yritetään varoa ihmisten loukkaantumista kolaamattomilla kaduilla. Parempi olla liikavarovainen kuin aiheuttaa turhia sairaalakäyntejä. Aamukahdeksaan asti ihmisiä kehotettiin pysymään sisällä, mutta yhdeksän aikaan minun ja kämppisten lähtiessä ulos "lumileikkeihin" kaduilla ei ollut merkkiäkään muista ihmisistä. Tietysti me suomalaisina haluttiin lähteä tsekkaamaan tämä "suuri ihme" joka on minulle kuin koti. En ole ikinä nähnyt naapurustoani näin hiljaisena. Aivan kuin olisimme elokuvassa I Am Legend- yksin keskellä New Yorkia.

Muunmuassa aura-auto (jotka ovat täällä muuten roskisautoja joihin asennetaan kolat auton puskuriin) ja pari muuta autoa olivat liukastelleet risteyksessä. Muuten koko alue oli kuollut.


Pitihän minun tietysti kokeilla Jussin kanssa leikkipuiston liukumäki ja lumienkelit vaikkei mulla kunnon lumivarusteita täällä mukana olekaan! Ja vihdoin löysimme puistosta muutaman koiranulkoiluttajan jotka näyttivät siltä kuin maailmanloppu olis tullut.


Tämän takia meitä kehotettiin pysymään kotona, kadut olivat täynnä lunta eikä kellään tietystikään kunnon lumentekovälineitä.


Meidän etuoven portaat näyttivät tältä :D


Vaikka minua naurattaakin ihmisten suhtautuminen lumeen, en pistänyt vastaan yhtä ylimääräistä vapaapäivää koulusta kaiken kiireen keskellä! Mie ainaki vietin kivan päivän nauttien lumesta! :D Saa nähä sitten kuinka kauan tämä lumi täällä pysyy (minun puolesta sais pysyä vähän aikaa, muuten on niin ankean näköstä pimeällä), huomenna pitäis näillä näkymin olla normaali koulupäivä taas!


xoxo Kia

3 kommenttia:

 1. On kyllä Suomen näköistä! :D

  Makeen oloinen blogi, aloin lukijaksi! Nykkiläiselämä kiinnostaa ja jos täältä saisi vaikka hyviä vinkkejä, liput on ostettu keväälle USA:n autoreissua varten :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha kieltämättä kyllä! Kiitos Minna, kiva kuulla :) Miepä yritän hehkuttaa Nykiä oikein kunnolla nyt keväällä, on kyllä vierailemisen arvoinen kaupunki!!!

   Poista
 2. haha voi ei :DD on se näköjään niin erilaista tuo lumen tulo siellä suunnalla, että kouluunkaan ei voi mennä jos hieman nyt sitä lunta on satanut :D toivottavasti pian kaikki taas uskaltautuvat ulos! ;)

  VastaaPoista

Piristät päivääni jättämällä kommentin ♥